Victor Chestopal

Pianist, musicoloog, dichter Victor Chestopal werd in 1975 in Moskou geboren in een familie van muzikanten, schrijvers, wetenschappers en artiesten. Zijn eerste pianolessen, op vijfjarige leeftijd, stonden onder leiding van zijn moeder, professor Victoria Yagling (1946-2011): cellist en componist, een oud-student van Mstislav Rostropovich. Op zesjarige leeftijd werd Chestopal ingeschreven als leerling aan de Gnessin Music School en drie jaar later aan de Central Music School van het Tsjaikovski Conservatorium. Daar waren zijn leraren Tamara Bobovich, Alexander Mndoyants, professoren Lev Vlassenko en Mikhail Pletnev.

Victor Chestopal

Met twaalfjaar speelde his Mendelssohn’s Pianoconcert nr. 1 in G minor in Saratov en het jaar daarop gaf een recital in de Rachmaninoff Concert Hall in Moskou. In 1990 won Chestopal de eerste prijs op de “Carlo Soliva” Internationale Competitie in Casale Monferrato (Italië), en in 1991 speelde hij voor paus Johannes Paulus II in het Vaticaan als solist in Prokofievs Eerste Pianoconcert met het Russische Nationale Orkest onder leiding van Mikhail Pletnev.

Chestopal woont sinds 1990 in Helsinki en werd in 1997 Fins staatsburger en studeerde in 2001 af met een masterdiploma aan de Sibelius Academie. Zijn studies aan de Sibelius Academie stonden onder leiding van professoren Vitali Berzon en Erik T. Tawaststjerna. Tijdens zijn studie aan de Accademia Pianistica “Incontri col Maestro” in Imola (Italië), 1992-1997, en aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar (Duitsland), 1995-1997, kreeg Chestopal les van Lazar Berman. In 2001-2002 kreeg Chestopal de kans om meerdere keren te spelen voor Mstislav Rostropovich.

Een prijswinnaar van verschillende grote pianoconcoursen die Chestopal over de hele wereld heeft uitgevoerd, in concertzalen zoals het Palais des Beaux-Arts in Brussel, Gaveau kamer in Parijs, Schauspielhaus in Berlijn, Herkulessaal in München, de Grote Zaal van het Conservatorium van Moskou, Kolarac Hall in Belgrado en Finlandia Hall in Helsinki.

Victor Chestopal was te gast op vele festivals, zoals het Festival de Wallonie, Naantali Festival, Janacek May, Brancaster Midsummer Music, Carl Orff Festival, Ascoli Piceno Festival. Chestopal is verschenen als solist bij orkesten als het Moscow Philharmonic, het Russisch Nationaal Orkest, het Helsinki Philharmonic Orchestra, het Finse Radiosymfonieorkest, de Janacek Philharmonic, het Nationaal Orkest van België en het Luikse Philharmonisch Orkest, de dirigenten waaronder Mikhail Pletnev, Hugh Wolff, Dennis Burkh, Onder meer Pierre Bartholomea en Aleksandar Markovic.

Op het gebied van kamermuziek werkte Victor Chestopal samen met Victoria Yagling (meer dan 20 jaar), Arto Noras, Michael Flaksman, Xavier Phillips, Pavel Berman, David Grimal, Tokyo String Quartet en andere artiesten en ensembles.

In 2010 werd Victor Chestopal Doctor of Music aan de Sibelius Academie.

Sinds 2018 is Victor Chestopal pianoprofessor aan het Conservatoire Royal de Bruxelles, waar hij voorzitter is van de sectie Toetsenbord.

http://www.conservatoire.be/etudes/enseignants/victor-chestopal.html